Πρόγραμμα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Αλίμου βασίζεται στις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις για την εκπαίδευση των μικρών παιδιών. Στόχος του είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη τους, σωματική, συναισθηματική, νοητική και κοινωνική.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι ενιαίο για όλους τους παιδικούς σταθμούς και βρίσκεται υπό την εποπτεία της Διευθύντριας και της Προϊσταμένης Προσχολικής Αγωγής.
Η επιλογή των θεμάτων, ο σχεδιασμός και η οργάνωση δραστηριοτήτων βασίζεται στις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες των παιδιών.

Στο πλαίσιο για την ανάπτυξη του προγράμματος οι παιδαγωγοί: 
– ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή των παιδιών
– ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση παιδαγωγού – παιδιού αλλά και του ενός παιδιού με το άλλο.
– υποστηρίζουν την ανάπτυξη της αυτονομίας τους
– δίνουν ευκαιρίες για απόκτηση εμπειριών με βιωματικό τρόπο
– σέβονται τον προσωπικό ρυθμό του κάθε παιδιού
– χρησιμοποιούν το παιχνίδι ως τον σημαντικό τρόπο μάθησης
– αξιοποιούν τη διάθεση των παιδιών για εξερεύνηση και μάθηση τόσο για το φυσικό όσο και για το κοινωνικό περιβάλλον.

Συνεργασία με οικογένεια

Η ανάπτυξη συστηματικής συνεργασίας με τους γονείς είναι ένα από τα βασικά συστατικά για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.
Αυτή επιδιώκεται μέσα από:
• Τις προγραμματισμένες συναντήσεις γονέων – παιδαγωγών για ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα που ακολουθείται και την πρόοδο των παιδιών
• Τη γραπτή ενημέρωση για τις κοινές θεματικές ενότητες που πραγματοποιούνται σε όλους τους Παιδικούς Σταθμούς κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
• Την καθημερινή επικοινωνία κατά την προσέλευση ή αποχώρηση των παιδιών από τον παιδικό σταθμό
• Την ενημέρωση των γονέων για τις εβδομαδιαίες δραστηριότητες, οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες σε αντίστοιχο πίνακα.
• Την προσωπική συνάντηση του γονέα με την παιδαγωγό μια φορά το μήνα, σε προκαθορισμένη μέρα και ώρα
• Την τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.

Δωρεάν Πρόσθετες Παροχές

Κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου λειτουργεί ο θεσμός του Σχολικού Ψυχολόγου και Λογοθεραπευτή, οι οποίοι σε εβδομαδιαία βάση επικοινωνούν με τους γονείς για θέματα που τους απασχολούν σχετικά με τη διαπαιδαγώγηση και την ψυχική υγεία των παιδιών καθώς και για τη διάγνωση προβλημάτων λόγου και ομιλίας ή συμπεριφοράς.
Επίσης, Οδοντίατρος πραγματοποιεί προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο, δίνοντας οδηγίες στα παιδιά για την καθημερινή φροντίδα των δοντιών. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου ενημερώνει τους γονείς για το αποτέλεσμα της εξέτασης. Από Γυμνάστρια πραγματοποιείται πρόγραμμα φυσικής αγωγής, το οποίο βοηθά τα νήπια να κτίσουν ένα εύρωστο και υγιές σώμα.
Καθηγήτρια Αγγλικής φιλολογίας φέρνει τα νήπια σε επαφή με την αγγλική γλώσσα μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες (ζωγραφική, τραγούδι, παιχνίδι).

Εκδηλώσεις – Δραστηριότητες

• Διοργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων σε ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις, εξασφαλίζοντας για τους γονείς και τα παιδιά μειωμένο εισιτήριο μέσω ομαδικών κρατήσεων.
• Παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, κουκλοθέατρου, καραγκιόζη καθώς και εκπαιδευτικών βιωματικών προγραμμάτων στους χώρους των Παιδικών Σταθμών με στόχο την ενίσχυση των θεμάτων που διαπραγματεύονται οι παιδαγωγοί με τα παιδιά.
• Παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων από τα παιδιά Χριστούγεννα, καλοκαίρι και Εθνικές Εορτές.
• Συμμετοχή των παιδιών σε αθλητικές δραστηριότητες και γυμναστικές επιδείξεις
• Διοργάνωση καλοκαιρινών εκδηλώσεων στους προαύλιους χώρους των Παιδικών Σταθμών με απονομή αναμνηστικών στα παιδιά που θα πάνε Νηπιαγωγείο και με δραστηριότητες όπως ζωγραφική, κατασκευές, κολάζ, μουσική και παιχνίδια.
• Προτάσεις για δημιουργικά Σαββατοκύριακα και κοινές δράσεις των γονιών με τα παιδιά σε μουσεία, εκθέσεις, εξορμήσεις σε πάρκα, εκπαιδευτικά προγράμματα, βιβλιοπαρουσιάσεις, κ.ά.

Ενημερωτικές επιμορφωτικές εκδηλώσεις προς τους γονείς

Διοργάνωση ημερίδων με θέματα παιδαγωγικά και ψυχολογίας, που ενδιαφέρουν τους γονείς και με καλεσμένους ειδικούς επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα τους.

Επιμόρφωση προσωπικού – Σεμινάρια

– Πραγματοποίηση σεμιναρίων πρώτων βοηθειών για όλους τους εργαζόμενους
– Ψυχολογική επιμόρφωση των παιδαγωγών από τη σχολική ψυχολόγο για τον τρόπο διαχείρισης διαφόρων προβλημάτων και συμπεριφορών που αντιμετωπίζουν μέσα στην τάξη όπως επιθετικότητα, δυσκολίες προσαρμογής.

Διατροφή

Παρέχεται πρωινό και μεσημεριανό γεύμα το οποίο διαμορφώνεται σύμφωνα με τις υποδείξεις διατροφολόγου – διαιτολόγου – παιδίατρου.

Καθαριότητα – Υγιεινή

Καθημερινά λαμβάνονται σχολαστικά τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή όλων των χώρων.

Υλικοτεχνική Υποδομή

Οι εγκαταστάσεις διακρίνονται για τον υψηλό δείκτη ασφάλειας και λειτουργικότητας. Διαθέτουν αίθουσες ευρύχωρες με κλιματισμό σε συνδυασμό με επίπλωση και μπάνια στην κλίμακα των μικρών παιδιών και ασφαλή αυλή εξασφαλίζοντας έτσι ένα ιδανικό περιβάλλον.

Παιδαγωγικό Πρόγραμμα 2019-2020