Οι Δ.Π.Σ.Α. φροντίζουν ώστε τα παιδιά να υιοθετήσουν από αυτή τη μικρή ηλικία σωστές διατροφικές συνήθειες, σε συνδυασμό με καθημερινές σωματικές δραστηριότητες, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για ένα γερό οργανισμό.
Η κατάρτιση του εβδομαδιαίου προγράμματος διατροφής, γίνεται υπό την εποπτεία Διατροφολόγου σε συνεργασία με την Διευθύντρια και την Προϊσταμένη των Παιδικών Σταθμών, προκειμένου τα παιδιά να προσλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ισορροπημένη διατροφή και την ομαλή ανάπτυξή τους. Η διαδικασία παρασκευής των γευμάτων και τα υλικά που χρησιμοποιούνται εξασφαλίζουν την άριστη ποιότητά τους. Το ημερήσιο διαιτολόγιο περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων όπως: φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, ελαιόλαδο, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα όσπρια ή ψάρι και φρέσκο ψωμί καθημερινά.
Διαιτολόγιο για τα τμήματα νηπίων (>2,5 ετών) και για τμήματα βρεφών 1,5 ετών – 2,5 ετών
1. Το πρωινό
• Γάλα φρέσκο πλήρες ή ημιαποβουτυρωμένο με δημητριακά ολικής άλεσης απλά (χωρίς προσθήκη σοκολάτας, μελιού κ.λπ.) και φρέσκο φρούτο
• Γάλα φρέσκο πλήρες ή ημιαποβουτυρωμένο και ψωμί ολικής άλεσης με μέλι ή με ταχίνι ή με μαρμελάδα και φρέσκο φρούτο
• Γιαούρτι λευκό με δημητριακά ολικής άλεσης απλά (χωρίς προσθήκη σοκολάτας, μελιού κ.λπ.) και φρέσκο φρούτο
• Ψωμί ολικής άλεσης και αυγό βραστό και φρέσκο φρούτο
• Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης με τυρί (φέτα, κασέρι, γραβιέρα) και φρέσκο φρούτο
2. Το μεσημεριανό
ΨΑΡΙ 1 φορά την εβδομάδα:
• Ψάρι βραστό (ψαρόσουπα) με λαχανικά (καρότο, κολοκύθι, σέλινο κ.λπ.) και ψωμί ή
• Ψάρι ψητό στον φούρνο με πατάτες φούρνου ή ρύζι και σαλάτα εποχής με ελαιόλαδο – προαιρετικά ψωμί
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 1 φορά την εβδομάδα:
• Κοτόπουλο ψητό με πατάτες φούρνου ή με πουρέ και σαλάτα εποχής με ελαιόλαδο – προαιρετικά ψωμί
• Κοτόπουλο κοκκινιστό με ρύζι ή κριθαράκι ή μακαρονάκι ή πληγούρι και σαλάτα εποχής με ελαιόλαδο – προαιρετικά ψωμί
• Κοτόπουλο βραστό (κοτόσουπα) με ρύζι και λαχανικά και ψωμί
ΟΣΠΡΙΑ 1 φορά την εβδομάδα:
• Όσπρια με τυρί (φέτα, κασέρι, γραβιέρα) και ψωμί
ΛΑΔΕΡΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ 1 φορά την εβδομάδα:
• Λαδερά Λαχανικά (σπανακόρυζο, μπριάμ, φασολάκια, μπάμιες, αρακάς) με αυγό βραστό ή με τυρί (φέτα, κασέρι, γραβιέρα) και ψωμί
• Γεμιστά με τυρί (φέτα, κασέρι, γραβιέρα) και ψωμί
ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ έως 1 φορά την εβδομάδα:
• Μπιφτέκι φούρνου με πουρέ ή ρύζι ή πατάτες φούρνου και σαλάτα εποχής με ελαιόλαδο – προαιρετικά ψωμί
• Γιουβαρλάκια και σαλάτα εποχής με ελαιόλαδο – προαιρετικά ψωμί
• Σουτζουκάκια με ρύζι και σαλάτα εποχής με ελαιόλαδο – προαιρετικά ψωμί
• Μοσχάρι κοκκινιστό με ρύζι ή μακαρονάκι και σαλάτα εποχής με ελαιόλαδο – προαιρετικά ψωμί
• Μοσχάρι βραστό (κρεατόσουπα) με λαχανικά και ψωμί
• Μακαρόνια με κιμά και σαλάτα εποχής με ελαιόλαδο
• Παστίτσιο και σαλάτα εποχής με ελαιόλαδο
ΖΥΜΑΡΙΚΑ έως 1 φορά την εβδομάδα:
• Μακαρόνια με σάλτσα λαχανικών και τυρί (φέτα, κασέρι, γραβιέρα) και σαλάτα εποχής με ελαιόλαδο
• Μακαρονάκι με θαλασσινά (χταποδάκι, καλαμάρια, σουπιές) και σαλάτα εποχής με ελαιόλαδο
3. Το πρωινό
• Φρούτα εποχής
• Γιαούρτι απλό με κομματάκια φρέσκων φρούτων (όχι επιδόρπια γιαουρτιού) – προαιρετικά μέλι ή ταχίνι
• Κέικ παρασκευασμένο στο σταθμό κατά προτίμηση με αλεύρι ολικής άλεσης και ελαιόλαδο
• Χαλβάς
Το ανωτέρω διαιτολόγιο είναι κοινό για τα νήπια και για τα βρέφη από 18 μηνών. Ειδικά για τα τμήματα βρεφών 1,5 – 2,5
ετών δίδεται ιδιαίτερη μέριμνα σχετικά με την υφή της τροφής που παρέχεται ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του
κάθε παιδιού. Εάν κάποιο βρέφος έως αυτή την ηλικία καταναλώνει πολτοποιημένες τροφές συστήνεται η σταδιακή
μετάβαση του σε ψιλοκομμένες τροφές και εν συνεχεία σε μικρά κομμάτια έως ότου καταφέρει vα καταναλώσει
τροφές με κανονική υφή. Η μετάβαση θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις συστάσεις του/της Παιδιάτρου και του/
της Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, εφόσον υπηρετεί.
Διαιτολόγιο για τμήματα βρεφών (6 μηνών – 18 μηνών)
1. Το πρωινό
Εάν το βρέφος δεν έχει καταναλώσει γάλα το πρωί στο σπίτι (κατά δήλωση του γονέα/φροντιστή) μπορεί να δοθεί:
• Μητρικό γάλα αντλημένο που παραδίδεται στο σταθμό την ίδια μέρα (τα στοιχεία του παιδιού αναγράφονται σε αυτοκόλλητο πάνω στο μπουκάλι) ή
• Γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας ή
• Φρέσκο γάλα αγελαδινό ή κατσικίσιο πλήρες (μόνο για τα βρέφη άνω των 12 μηνών)
Εάν το βρέφος έχει καταναλώσει γάλα το πρωί στο σπίτι (κατά δήλωση του γονέα/φροντιστή)
μπορεί να δοθεί:
• Γιαούρτι αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο απλό (όχι επιδόρπια γιαουρτιών) ή
• Φρουτόκρεμα από φρέσκα φρούτα εποχής ή
• Αυγό καλά βρασμένο και φρέσκο φρούτο
2. Το μεσημεριανό
ΨΑΡΙ 1-2 φορές την εβδομάδα:
• Ψάρι βραστό (ψαρόσουπα) με λαχανικά (καρότο, κολοκύθι, σέλινο κ.λπ.) και πατάτα ή φιδέ ή ρύζι ή μακαρονάκι και ελαιόλαδο (πολτοποιημένα ή ψιλοκομμένα)
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 1-2 φορές την εβδομάδα:
• Κοτόπουλο βραστό (κοτόσουπα) με λαχανικά (καρότο, κολοκύθι, σέλινο κ.λπ.) και πατάτα ή φιδέ ή ρύζι ή μακαρονάκι και ελαιόλαδο (πολτοποιημένα ή ψιλοκομμένα)
ΟΣΠΡΙΑ 1 φορά την εβδομάδα:
• Όσπρια με λαχανικά και ελαιόλαδο (πολτοποιημένα ή ψιλοκομμένα)
ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ έως 1 φορά την εβδομάδα:
• Μοσχάρι βραστό (κρεατόσουπα) με λαχανικά και πατάτα ή φιδέ ή ρύζι ή μακαρονάκι και ελαιόλαδο (πολτοποιημένα ή ψιλοκομμένα)
• Γιουβαρλάκια με τυρί (φέτα, κασέρι, γραβιέρα) και ελαιόλαδο (πολτοποιημένα ή ψιλοκομμένα)
3. Το απογευματινό
• Γιαούρτι αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο απλό (όχι επιδόρπια γιαουρτιών)
• Φρουτόκρεμα από φρέσκα φρούτα εποχής ή
• Ολόκληρα φρέσκα φρούτα εποχής με μαλακή υφή για τα παιδιά που καταναλώνουν μη πολτοποιημένες τροφές
• Χυλός βρώμης με νερό ή γάλα ή/και φρούτα